De laatste rit……

Het was een mooie zonnige dag in april 2020; eigenlijk waren er alleen maar mooie dagen in april en toch lag er een hele grote schaduw over deze zonnige dag want ook op deze dag stierven vele mensen aan covid-19. Die dag reed ik opnieuw naar het crematorium ’t Lief in Beesd. De rouwauto met de overledene reed achter me. Ik had bedacht om vanaf Leerdam via Rhenoy langs de Linge te rijden, langs het uilenpark de Paay naar het crematorium aan de Ridderslag.

Het bleek een goede keus; het koolzaad en het fluitenkruid bloeiden rijkelijk in de bermen en gaven de wereld een prachtige uitstraling. Ik besefte me opeens dat een aantal jaren eerder een fijne collega mij over deze rit had verteld. Hij zei toen tegen mij: “Anja als straks het crematorium aan de Ridderslag in Beesd klaar is; rijden wij met de rouwauto vanaf de Einder in Rhenoy langs de Linge via “het veld” naar het crematorium.” Hij zag het waarschijnlijk helemaal voor zich de mooie bloemen in de bermen, de mooie luchten en de kuddes koeien in de wei. Ik niet…….. tot dat ik het op die bewuste dag in april meemaakte. Helaas heeft mijn collega de opening van het crematorium in Beesd niet meer mee mogen maken, hij stierf in februari 2018.

Tijdens een rit naar een begraafplaats of crematorium luister ik altijd naar klassieke muziek; die dag luisterde ik ook naar radio 4 en hoorde het Ave Maria van Gounod, deze muziek stond ook op de
Play list voor het afscheid van de overledene die dag.  Het was ook het favoriete muziekstuk van mijn collega. Toeval, nee ik denk het niet….. Het voelde als een enorm bijzonder moment!