Natuurlijk begraven in Ophemert

In Ophemert, een dorp gelegen in de Betuwe aan de rechteroever van de Waal en ten zuiden van Geldermalsen, is naast de huidige begraafplaats een natuurlijke begraafplaats gekomen.
Dit is de dichtstbijzijnde natuurlijke begraafplaats bij Leerdam. Deze natuurlijke begraafplaats is er voor iedereen. De begraafplaats wordt beheerd door de gemeente West Betuwe. De grafrechten geven zij uit voor zestig of honderd jaar. Het grafrecht is voor 1 persoon en wordt vastgelegd in een grafakte. De rechthebbende bepaalt wie er in het graf wordt begraven. Ook kunt u van te voren een graf reserveren. Bijvoorbeeld als u dit nu al wil regelen of als uw partner het naastgelegen graf wil.
Het grafmonument is gemaakt van een onbewerkte houten boomschijf.  Alle materialen zoals de kist, urn en kleding van de overledene moeten afbreekbaar zijn. Op een natuurlijke begraafplaats mag u geen beplanting of bloembollen planten.

Alhoewel hier geen sprake is van een natuurbegraafplaats, die gaat volledig op in de natuur en moet aan zoveel meer eisen voldoen, vind ik het een mooie duurzame aanvulling van begraven in onze omgeving.

Anja van Heeswijk