Het was de laatste tijd weer eens in het nieuws; resomeren.

En blijkbaar had Brigitte, mijn assistent daar een eigen gefundeerde mening over.
Die wil ik jullie niet onthouden.  Anja van Heeswijk

 

Begraven, cremeren, ter beschikking stellen aan de wetenschap, of resomeren.

We maken vele keuzes in ons leven, ook kunnen we kiezen wat we met ons lichaam willen na ons leven. Begraven, cremeren, ter beschikking stellen aan de wetenschap en in de nabije toekomst waarschijnlijk ook resomeren.

Resomeren is nog niet toegestaan in Nederland. Onlangs is dit onderwerp weer in het nieuws geweest en onder de aandacht gebracht van de regering. Er ligt nu een consultatie wetsvoorstel. Tot 16 december kan hierop gereageerd worden daarna zal het verder behandeld worden door de ministerraad.

Maar wat is resomeren precies. Ik hoorde dat in Ommeren een resomator staat bij uitvaartcentrum “het vijfde seizoen”. Ik heb een afspraak gemaakt met uitvaartondernemer Erik van Zoest die me uitgebreid heeft rondgeleid en uitleg heeft gegeven over het resomeren. Het lichaam gaat in een groot stalen drukvat, deze wordt voor 95% gevuld met heet water en 5 % kaliumhydroxide. Op deze manier wordt het lichaam opgelost en blijven alleen de botten over. Maar ook implantaten zoals kunstheupen en kunstknieën. Deze komen er steriel uit. Je kan ervoor kiezen om de botten te laten begraven of vermalen zoals na een crematie. De vloeistof die na het resomeren overblijft wordt gezuiverd.

De voordelen van resomeren zijn dat je puur restmateriaal van je dierbare overhoudt. Omdat het lichaam zonder kist de resomator ingaat kan je ervoor kiezen om een kist te huren. Het is duurzamer dan begraven en cremeren, minder energie nodig, geen gas en geen uitstoot. Of het goedkoper is zal de praktijk moeten uitwijzen.

Het ontbindingsproces bij begraven is hetzelfde als bij resomeren, met dit verschil dat het lichaam bij begraven pas na 10 tot 15 jaar ontbonden is en bij resomeren slechts in drie tot vier uur.

Toen ik dit hoorde was ik om. Ik heb mijn keuze gemaakt.

Column door Brigitte de Zeeuw