Cremeren

Cremeren

Na een overlijden wordt men al snel voor de keuze geplaatst van begraven of cremeren. Ik merk dat deze keuze vaak al wel gemaakt is en dat de nabestaanden dit weten. Maar stel dat u de wens van de overledene niet weet? Dan kunt u als nabestaande zelf bepalen waar u zich het prettigst bij voelt.

Crematie

De afgelopen jaren kiezen mensen steeds vaker voor een crematie. Nabestaanden hoeven bij een crematie geen graf te onderhouden en niet na te denken over verlenging. Ook zijn de kosten van cremeren vaak minder dan begraven en is voor de asbestemming heel veel mogelijk.

Een crematie mag niet eerder plaatsvinden dan 36 uur na overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na de dag van overlijden. Dit zorgt ervoor dat  nabestaanden de tijd hebben om rustig afscheid te kunnen nemen en de uitvaart te regelen. Ook voor een crematie geldt dat er veel te regelen valt en Anja van Heeswijk Uitvaartzorg staat voor u klaar om dat samen met u te doen.

Rondom Leerdam zijn er diverse crematoria waar u terecht kunt voor een crematie. De keuze hangt af van uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld ook het afscheid houden in de aula van het crematorium? Verwacht u veel belangstellenden of wilt u het afscheid in kleine kring houden. Welke sfeer wilt u creëren? Misschien wilt u dat het afscheid op een andere locatie plaatsvindt en daarna met een klein gezelschap voor de crematie naar het crematorium gaan. Er zijn vele mogelijkheden en ik kan u daarin adviseren.

Waarin verschilt cremeren van begraven?

– U kunt de as van uw dierbare op een openbare plek plaatsen en zo ook anderen de mogelijkheid bieden de overledene te bezoeken. Maar u kunt er bij as ook voor kiezen, om uw dierbare dicht bij u te houden.
– U kunt de as op vele manieren bewaren. Hierbij kunt u denken aan een urn, urnennis of columbarium, begraven van een urn of de as uitstrooien en het laten maken van een assieraad of de as laten tatoeëren.
– Het bewaren van de as in een urnennis of columbarium kost geld en is afhankelijk van de gemeentelijke tarieven. Vaak kan het as ook verstrooit worden op het daarvoor bestemde strooiveld op een begraafplaats. Ook daar zijn kosten aan verbonden.
– De tarieven van een crematie zijn meestal lager.

Anja van Heeswijk Uitvaartzorg