Opbaren

Opbaarlocatie

Opbaren is letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene, na het op de juiste wijze verzorgen van het lichaam. Het maakt vaak deel uit van het afscheidsritueel rond het overlijden. Het opbaren wordt in de regel verzorgd door een uitvaartondernemer, maar kan ook door nabestaanden worden gedaan.

Opbaarlocatie

Een mooie plek om een overledene op te baren is thuis, in de eigen vertrouwde en persoonlijke omgeving. De thuisopbaring kan ik geheel voor u verzorgen. Als u voor een thuisopbaring kiest zal ik samen met u overleggen hoe wij die vorm zullen geven. Wij kunnen de ruimte waarin de overledene wordt opgebaard aankleden in de sfeer die u wenst. Denk hierbij aan kamerschermen, vazen met bloemen, kaarsen op standaards of u kunt de overledene met zijn of haar eigen dierbare spullen omringen. Alles is mogelijk.

Wij kunnen een opbaring op bed of in een kist verzorgen. Op een baarplank gewikkeld in een lijkwade behoort ook tot de mogelijkheden. Heeft u geen geschikt bed beschikbaar dan kunnen wij ook zorgen voor een bed. Om de overledene in goede conditie te houden maken we gebruik van koelapparatuur. U kunt ook kiezen voor thanatopraxie, een lichte balseming. Lees hierover meer op https://www.hq-thanatopraxie.nl/

Thuis opbaren kan belangrijk zijn voor het rouwproces. De nabestaanden kunnen zo hun dierbaren het langste bij zich houden. Ik hoor van nabestaanden hoe prettig het is om deze laatste dagen thuis bij hun dierbare te kunnen waken, koffie drinken en bezoek te kunnen ontvangen dat afscheid wil nemen. Het thuis opbaren wordt daarom steeds vaker gedaan. Het is overigens ook mogelijk de overledene eerst een paar dagen thuis op te baren en vervolgens naar een koeling over te brengen. 

U kunt ook gebruik maken van een uitvaartcentrum om uw dierbare op te baren. En er zijn in Leerdam en omgeving ook mogelijkheden van 24-uurskamers waarvan u de sleutel meekrijgt zodat u dag en nacht uw dierbare kunt bezoeken. Op basis van de wensen van uw overleden dierbare of uw eigen voorkeur, beslist u over de manier van opbaring en waar deze plaatsvindt.

Heeft u vragen over het opbaren thuis, in een 24-uurskamer van rouwcenrum Rehoboth in Leerdam of het afscheidshuis de Linge in Beesd of een ander uitvaartcentrum? Bel Anja van Heeswijk Uitvaartzorg, wij helpen u graag verder.

Familiekamer Rehoboth Leerdam
Afscheidshuis de Linge
Beeldmerk_Anja-van-Heeswijk-Uitvaartzorg