Begraven of cremeren?

Na een overlijden wordt men al snel voor de keuze geplaatst van begraven of cremeren. Ik merk dat deze keuze vaak al wel gemaakt is en dat de nabestaanden dit weten. Maar stel dat u de wens van de overledene niet weet? Dan kunt u als nabestaande zelf bepalen waar u zich het prettigst bij voelt.

Waarom kiezen voor een begrafenis?

– Men kan een graf bezoeken. Het is een plek waar je naar toe kunt gaan om de overledene te bezoeken.
– Een begrafenis is over het algemeen duurder omdat u grafrechten betaalt en omdat u een grafmonument nodig heeft.
– Deze grafkosten kunnen worden afgekocht voor een bepaalde periode. Na deze periode kunnen de grafrechten worden verlengd.
– Een graf heeft onderhoud nodig. Het onderhoud verschilt per begraafplaats. U kunt ook iemand hiervoor inhuren, bijvoorbeeld Cairns Grafsteenonderhoud
– Er zijn verschillende soorten graven, zoals een particulier zandgraf of grafkelder of een algemeen graf.

Lees hier alles wat u weten moet over begraven.

Wat zijn de voordelen van een crematie?

– U kunt de as van uw dierbare op een openbare plek plaatsen en zo ook anderen de mogelijkheid bieden de overledene te bezoeken. Maar u kunt er bij as ook voor kiezen, om uw dierbare dicht bij u te houden.
– U kunt de as op vele manieren bewaren. Hierbij kunt u denken aan een urn, urnennis of columbarium, begraven van een urn of de as uitstrooien en het laten maken van een assieraad of de as laten tatoeëren.
– Het bewaren van de as in een urnennis of columbarium kost geld en is afhankelijk van de gemeentelijke tarieven. Vaak kan het as ook verstrooit worden op het daarvoor bestemde strooiveld op een begraafplaats. Ook daar zijn kosten aan verbonden.
– De tarieven van een crematie zijn meestal lager.

Lees hier alles wat u weten moet over cremeren.

 

Vind u het een lastige keuze? Ik help u graag in een persoonlijk gesprek een en ander op een rij zetten zodat u tot een beslissing kunt komen die voor u juist aanvoelt. Neem gerust contact met mij op via telefoonnummer 06 127 562 66 of op info@anjavanheeswijkuitvaartzorg.nl