Een prachtige herinnering

Ik heb een prachtig vak; ik begeleid nabestaanden in één van de moeilijkste fases van hun leven. Ik zorg er voor dat alle zaken rondom de uitvaart zo zorgvuldig mogelijk worden geregeld. Ik ben uitvaartleider. Voor mij is het echt belangrijk dat de nabestaanden met een goed gevoel terug kunnen kijken op een mooi afscheid. Het rouwproces is zwaar en het positieve gevoel van zo’n mooi afscheid helpt je op die moeilijke weg.

Noodlottig ongeval

Ik begeleidde een familie die hun lieve echtgenoot, vader, opa en zeer dierbare broer en zwager verloor. Door een noodlottig ongeval thuis. Hij was ontslagen uit het ziekenhuis en herstellende van een operatie. Toen was er thuis, plotseling een slagaderlijke bloeding. Helaas kon het ambulancepersoneel hem niet meer redden. Zomaar….. Zo zit je met elkaar aan tafel en zo begint de volgende dag zonder je dierbare en liefhebbende echtgenoot.

Ontredderd gezin

Ik kwam binnen in een totaal ontredderd gezin, ze waren in shock. Samen heb ik met de familie, hoe moeilijk het ook was, de draad opgepakt om stapje voor stapje naar het afscheid toe te werken. Dat is hard werken vooral voor de familie maar als het in goede harmonie gaat is het een proces waar je later met een goed gevoel op terug kunt kijken. Ik ontmoette in dit gezin warme persoonlijkheden die de kracht vonden om door te gaan. Zo hebben wij met alle dierbaren zijn mooie leven in kaart gebracht, het bleek een unieke man. De herinneringen waren talrijk en dierbaar. Die week voorafgaande aan het afscheid passeerden deze herinneringen de revue. Ze werden gekoesterd voor het verdere leven.

De kleinkinderen hebben voor hun opa houten vlinders beschilderd. De vlinders waren prachtig en werden later op de houten kist geschroefd. Tijdens het afscheid mochten ze ook nog hun eigen kaars aansteken; opa in het licht zetten, dat voelde fijn.

Later

Heel veel later kwam ik de dochter van de overleden man met haar kinderen tegen en we spraken natuurlijk over haar vader en hun opa. De kleinkinderen zeiden: toen hebben wij hele mooie vlinders mogen beschilderen voor opa en die vlinders zijn nu bij hem… Een prachtige herinnering.