Coronavirus

Als ik een uitvaart regel samen met de familie, let ik op de details. Ik ben letterlijk en figuurlijk dichtbij u om er voor te zorgen dat alles zo verloopt als u wenst.

Maar nu is er het coronavirus…… dat maakt dat alles opeens heel anders is. Afgelopen maandag had ik een begrafenis en daarvoor waren we eerst bijeen in de aula. Er waren toevallig 30 belangstellenden.  De kleinzoon vertelde een prachtig verhaal over zijn oma en we luisterden naar haar lievelingsmuziek.

De begrafenis vond plaats op een verstilde begraafplaats in onze provincie, de zon scheen, het was een beschutte plek en we stonden met elkaar om het graf. Ik vroeg om stilte zodat wij haar in die stilte konden herdenken. Je hoorde alleen de vogels! Het coronavirus was heel even ver weg.

Even later moest ik tegen iedereen zeggen dat we niet naar het restaurant zouden gaan zoals was afgesproken om nog even na te praten en waar men de familie had kunnen condoleren. Dat was wegens het coronavirus gesloten.

Men nam afscheid van elkaar met de hand op het hart en sommigen maakten het Namasté-gebaar naar de familie. Het was goed.

Ook in deze moeilijke omstandigheden zal ik met de middelen die er zijn, zorgen dat de uitvaart van uw dierbaren zo goed mogelijk wordt geregeld.